richard-jaimes-4B6-E8c7t9I-unsplash

Depressie, teneergeslagen en alleen, hoe verschrikkelijk dat voelt!

Hits: 16

Goeie dag, wens dat het goed met je gaat en welkom bij iamyourcoach. Depressie, laten wij ons daar op focussen vandaag op een Zondag (regenachtig en bewolkt). In onze waarschijnlijk drukke levens of totaal niet drukke levens, ervaren wij stress op regelmatige basis. En in deze tijden ervaren we zelfs meer stress. En het grappige is dat er eigenlijk minder is om over te stressen. En nu vraag jij je af waarom dan? Ik ben de hele dag druk bezig met werk, mijn kinderen, vrienden en familie en sporten en nog zo veel meer… druk druk druk… Anderen zullen zich hier meer in herkennen, of oh wat saai is het, niets om te doen, geen verplichtingen en om de een of andere reden kan ik mijzelf niet motiveren om iets te doen…

En ondanks dat we het ons niet altijd realizeren, brengen beide situaties stress en als het te veel stress is en voor te lang (hangt af van jouw als persoon, niemand is hetzelfde) kan het leiden tot depressie. De zaden hiervoor zijn Meestal geplant in onze kindertijd en gerelateerd aan versplichtingen, peer pressure, geliefd willen worden door onze ouders en nog meer (als je contact met ons op wilt nemen via contact@iamyourcoach.nl voor een lezing over het onderwerp of om te spreken voor een publiek).

En depressie is het resultaat van het onderdrukken van onze gevoelens en emoties, zoals woede of verdriet. Ikzelf was hier heel goed in. Want wat mijn familie op mij heeft overgebracht vanuit hun ervaring is, alles is goed, gewoon doorgaan. Wat dit voor mij heeft veroorzaakt is het negeren van mijn emoties/gevoelens. Het ”voordeel” harde werker, geen grenzen, mega verantwoordelijk, mijzelf duwen om te presteren, nooit eens tevreden en voldaan wat voor de bedrijven waar ik werkte erg lucratief kan zijn. En omdat ik een kei was in het negeren van mijn gevoelens en wat mijn lichaam mij probeerde te vertellen, kon het aardig lang toe met overpresteren tot het eindigde in depressie‘s en pre-burnout achtige symptomen.

Wanneer ik nu achteraf terugkijk, is het een wonder dat ik niet realiseerde dat ik steeds minder ging voelen, en geen plezier / vreugde meer had. Ik zorge altijd voor plezier en maakte lol, veel grapjes, en dat alles was weg! Daarnaast kreeg ik last van nerveuziteit tijdens het rijden of als ik naast iemand anders zat die reed… Op mijn 50ste verjaardag en ik herinner me het als gisteren, stond ik onder de douche terwijl ik dacht bij mijzelf gelukkig heb ik het tot hier gered… maar voelde me alleen  (ondanks dat ik familie heb).

Nog iets om te delen, de laatste laten we zeggen 6-8 jaar is veel van mijn familie heengegaan: 2 opa’s, 3 Oma’s (om de een of andere reden had ik een reserve oma ;0) Mijn Moeder heeft zelf een einde gemaakt aan haar leven op 68 jarige leeftijd (volgens mij omdat haar levenskwaliteit alleen maar omlaag ging) en mijn vader door suiker ziekte en een ziekenhuis bacterie. Buiten dat kayak vrienden, ook 1 van hen, 50 jaar, einde gemaakt aan zijn leven en ik had geen idee, een ander pensioen, ziekte, dood plotseling… dus al met al veel mensen verloren. Ik nam niet de tijd om het te verwerken en ging maar door. Daarnaast hoge workload, thuis stress, covid kwam erbij dus is een aardige cocktail voor een burnout, depressive of beiden… Nu is het grappige ik werk ook als Life Coach en sinds mijn kindertijd ben ik geinterreseerd in self ontwikkeling. Wat laat ons bestaan en wat is de betekenis van het leven, ons leven en nog meer… Dit heeft me niet geholpen in het begin, omdat ik geen hulp zocht en dacht het zelf te kunnen managen natuurlijk.

De combinatie van dit alles, en daarbij een beetje perfectionism maakte het allemaal magisch. En nu, nadat college coaches mij monitoren, nadat ik rust heb genomen (ging leven in een caravan alleen, zonder familie voor ongeveer 5 maanden), me ziek had gemeld op werk en me volledig op mijzelf focuste, eten, slapen, volgels kijken, campvuur maken, wandelen) kreeg ik de tip, ik zie dat je veel weet zoals technieken en psychologie, zou goed zijn als je ze ook toepaste zelf…. Ha ha hoe eenvoudig het leven kan zijn. Dus terwijl ik weer langzaam aan het werk ging, ging ik mediteren, vorm van Yoga beoefenen en vooral ook luisteren naar mijn gevoelens en lichaam. Was niet makkelijk in het begin het werken (was een vreemde gewaarwording) want ik had een low profile project, waar ik zelf alleen aan kon werken en al gauw dacht ah, wil meer doen, is niet genoeg. Ging in een meeting opnieuw voor de eerste keer in 4 – 5 maanden en lag meteen snachts wakker, omdat mijn geest blijft denken en blijft zoeken naar oplossingen. Bleef gelukkig rustig aan doorgaan ondanks de slecht ervaring met die meeting en het is een beetje als angst van iets, bijvoorbeeld stel je voor angst voor water nadat je er op een slechte manier ingevallen bent bijvoorbeeld, dan is het beter om er meteen weer in te gaan, dus dat was wat ik nodig had. Wel terwijl ik me veilig voelde en ondersteuning kreeg (wat mijn verantwoordelijke manager mij gaf).

Wat ik heb geleerd deel ik met jou zodat het kan helpen/ je assisteren in jouw herstel, of in je helpen te beseffen dat je een break nodig hebt:

–luister naar jezelf zoals je zou luisteren naar je beste vrienden

–Zorg voor jezelf zoals je zou doen for je beste vrienden en famililie

–praat over waar je last van hebt met meensen die goed kunnen luisteren en bruikbare feedback geven of die juist puur alleen kunnen luisteren

–bedenkt altijd er is geen fallen alleen feedback

–besef dat mensen die je afkraken of je slecht behandelen je beter los kan laten, zodat jij verder kan

–we sterven allemaal langzaam (als je geluk hebt afhankelijk van je situatie) aan het leven

–Je bent zonder iets in deze wereld gekomen, en je gaat met niets, dus wat heb je te verliezen

–zie het leven als een leeg canvas / schilderij wat je de prachtige mogelijkheid geeft om je leven te creeren zoals jij dat wilt

–hou van jezelf, je bent genoeg

 

Als jij niet de ondersteuning hebt of je
bevindt je in een erg donker diep dal, je kan het licht niet zien, vraag om
hulp. Er zijn online hulp diensten om te bellen die je gaan helpen en mocht je het
niet aandurven om wat voor reden dan ook kan je ons bereiken via
contact@iamyourcoach.nl

Ik wens je een heel goede dag… nee een
heel mooi vervuld leven! Warme groet Misja

We stellen het zeer op prijs als je jouw feedback geeft op bovenstaande artikel en als je informatie wil over specifieke onderwerpen laat het ons weten via contact@iamyourcoach.nl

Laat een reactie achter

I AM YOUR COACH
Open chat
1
Welcome, how can I help you?
Hello and welcome, how can we help you?